Bøger
Lokalhistorisk Forening udgiver bøger med historiske skildringer fra egnen.
Taastrup
Af Hans Due Andersen og Jørgen Hardis
Bogen giver en beskrivelse af det lille landsbysamfund Taastrup beliggende omkring 2 kilometer øst for Jystrup. Byen hørte under det kongelige gods Bidstrup ved Roskilde, og dette gav anledning til en noget anderledes udvikling end de øvrige bebyggelser i Jystrup og Valsølille sogne, der hørte under familiegodset Skjoldenæsholm.
Bogen blev udgivet i 1998 og er for tiden udsolgt. Den findes på Ringsted Bibliotek.
Lokalhistoriske vandringer i og omkring Jystrup
af Aage Bagger
Lokalhistorisk Forening har udgivet et samlet, redigeret genoptryk af Aage Baggers artikler i Højdepunktet skrevet i perioden 1981-1999.
Med en lang række gamle billeder som udgangspunkt føres læseren bl.a. på vandringer gennem Jystrup, Hellehuse og Egemose, og livets gang i Jystrup gennem tiden beskrives.
Bogen blev udgivet den 8.december 2004 og er udsolgt.
To lægegenerationer i Jystrup, Hans og Frithjof Tvedegaard
af Hans og Frithjof Tvedegaard
I bogen gengives de to Jystrup-lægers erindringer. Hans Tvedegaard og sønnen Frithjof fortæller levende om, hvordan livet som landsbylæge formede sig i første halvdel af 1900-tallet. Bogen byder på lokalhistoriske guldkorn relateret til familien Tvedegaard samt billeder fra familiens private fotoalbum.
Også Frithjof Tvedegaards behandling af karlidelsen ”Büerges sygdom” er beskrevet i bogen. Denne behandling, som bl.a. reddede den engelske Kong Edwards førlighed, gjorde Frithjof Tvedegaard kendt rundt om i verden.
Bogen blev udgivet i oktober 2007 og kan købes for 50 kr. i Dagli´ Brugsen, Jystrup samt ved henvendelse til kassereren.
Savværksliv
af Svend-Aage Petersen
Bogen er en spændende beretning om tilblivelsen af et savværk, der blev Carl og Trine Christensens livsværk. Det var i mange år Jystrups eneste større virksomhed, der prægede byen i næsten 40 år fra 1930-1967.
Svend-Aage Petersens bror blev ansat på savværket i 1936 lige efter sin konfirmation. Svend-Aage startede også selv på savværket. Det blev dog kun til et års tid, men denne tid blev en stor hjælp i hans senere virke som møbelsnedker. Han begyndte at skrive alt, hvad han huskede om sin tid på savværket og opsøgte samtidig tidligere arbejdere og deres børn for at få viden til sin bog.
Bogen blev udgivet i oktober 2013 og kan købes for 50 kr. i Dagli´ Brugsen, Jystrup samt ved henvendelse til kassereren.
Kvindeeg og Mindesten
af Anette Canzella og Pia Viscor
I forbindelse med 100-året for danske kvinders valg- og stemmeret og den deraf følgende grundlovsændring har Anette Canzella og Pia Viscor sammen med Lokalhistorisk Forening udgivet bogen. Bogen beretter om tilblivelsen af Danmarks Riges Grundlov af 1849 og de senere ændringer op til 1915, hvor kvindernes ret til at stemme og blive valgt ind i Rigsdagens to kamre var det altovervejende tema til diskussion og debat. Kvindernes kamp følges og siden reaktionerne på deres sejr.
Emnerne bevæger sig fra det nationale til det helt lokale for at ende i Jystrup, der kan fremvise både en kvindeeg og en Grundlovssten til minde om den skelsættende dag, hvor fundamentet i det danske demokrati blev udvidet med bl.a. en stor kvindeskare.
Det sidste afsnit fortæller om kvinden bag egen, den politisk engagerede lægefrue Clara Tvedegaard.
Bogen blev udgivet på Grundlovsdag 5. juni 2015 og kan købes for 50 kr. i Dagli´ Brugsen, Jystrup samt ved henvendelse til kassereren.
Lokalhistoriske film
Titel: Jystrups gamle skoler
Indhold: Lokalhistorisk film omkring de gamle skoler i Jystrup fra før 1954.
Stumfilm, men tilført musik af Jørn Pedersen.
Kategori: Lokalhistorie, skole
Producent: Aage Tarnak